Τι κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Αυτό είναι βιασμός!



Πηγή: 10percent
Βιασμός σημαίνει σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. Πολλοί βιασμοί γίνονται χωρίς καν ο βιαστής να συνειδητοποιεί ή προσποιούμενος ότι δεν συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάνει είναι βιασμός.
Η λέξη «βιασμός» συνήθως φέρνει στον νου άγνωστους άντρες σε έρημους σκοτεινούς δρόμους που επιτίθενται και ασκούν βία. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Το 47% των βιαστών στις ΗΠΑ είναι φίλοι οι γνωστοί του θύματος και τα 4/5 των σεξουαλικών επιθέσεων γίνονται από άνθρωπο γνωστό στο θύμα.
Η κομίστρια Άλλι Κέρκαμ έφτιαξε ένα κόμικ που εξηγεί μέσα από έξυπνες παραβολές τι σημαίνει συναίνεση στο σεξ.
Τι συμβαίνει με τους βιασμούς στην Ελλάδα;
Ένας βιασμός κάθε τρεις ημέρες και μία απόπειρα την εβδομάδα καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές της χώρας, το 2015.
Συνολικά το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., καταγγέλθηκαν 122 περιπτώσεις βιασμών και 56 απόπειρες, ενώ εξιχνιάστηκαν 121 περιπτώσεις. Συνελήφθησαν ως δράστες 88 Έλληνες και 54 αλλοδαποί. Το 2014 τα νούμερα ήταν πιο αυξημένα, καθώς είχαν καταγγελθεί 134 βιασμοί, 64 απόπειρες και είχαν εξιχνιασθεί 143 υποθέσεις, ενώ συνελήφθησαν 108 Έλληνες και 54 αλλοδαποί.
Ωστόσο πολλές γυναίκες δεν φτάνουν ποτέ στην αστυνομία για να καταγγείλουν τον βιασμό τους. Άλλες φορές από ντροπή και σε πολλές περιπτώσεις γιατί ο δράστης είναι δικός τους άνθρωπος, ακόμη και ο σύζυγος τους.
 Eίσαι θύμα σεξουαλικής βίας; Κάλεσε, με αστική χρέωση, στο 15900, την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS, η οποία απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.




Σχόλια